Veilig op vakantie: voorkom woninginbraken

Zaanstreek-Waterland • De vakantietijd is een toptijd voor inbrekers. Het is vaak eenvoudig de woningen er uit te pikken waarvan de bewoners langere tijd weg zijn; uitpuilende brievenbussen, gordijnen continu gesloten, nooit een lampje aan.

Het huis een bewoonde indruk geven is daarom belangrijk. Verder is het advies om buren of familie te vragen regelmatig langs te komen, een auto op het pad te zetten, lichtschakelaars te gebruiken en de post uit zicht laten leggen. Uiteraard is het belangrijk om voor goede sloten te zorgen, een alarm aan te laten leggen en ramen en deuren goed gesloten te houden.
Social media
Vergeet niet dat inbrekers meegaan met hun tijd. Ze zien niet alleen aan uw woning of u thuis bent, maar ze zijn ook te vinden op het internet. Ook daar moet u zichzelf beschermen. Maak dus geen melding op Twitter, Hyves, Facebook, MySpace of op uw weblog dat u op vakantie gaat en hoe lang u wegblijft. Dan maakt u het inbrekers wel heel gemakkelijk om toe te slaan.
Tips
Naast de genoemde adviezen zijn er nog veel meer tips en mogelijkheden om uw woning zo veilig mogelijk achter te laten, kijk hiervoor op de website van het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW): www.politiekeurmerk.nl/preventietips. Hierop vind u tevens preventieadvies over woningovervallen en brandpreventie.
De politie Zaanstreek-Waterland besteedt veel aandacht aan het opsporen van verdachten van woninginbraken. Dat gebeurt onder meer met technisch onderzoek en buurtonderzoek. Op het gebied van preventie werkt de politie nauw samen met gemeenten. Tip de politie via 0900-8844 als u verdachte personen of voertuigen in uw woonomgeving ziet. Noteer signalement, kenteken en bijzonderheden.
CategoriesUncategorizedTags