Valse 50 eurobiljetten in omloop

Purmerend • De politie waarschuwt ondernemers in de regio om alert te zijn op valse 50 eurobiljetten. Met name vanuit het centrum van Purmerend kwamen de laatste weken diverse meldingen binnen.

De valse biljetten worden vooral uitgegeven in het weekeinde op plaatsen waar het afrekenen snel gebeurt, zoals in cafés en snackbars. De politie heeft de afgelopen maand in Purmerend meerdere aangiften binnen gehad naar aanleiding van valsemunterij en heeft hierbij een aanhouding verricht. Een 25-jarige man uit Deventer wilde in een café aan de Koemarkt met een vals biljet van 50 euro betalen. De barman voelde echter dat het om een vals biljet ging en waarschuwde de politie. De verdachte bleek een flink pak valse 50-eurobiljetten op zak te hebben.

Valse biljetten worden meestal gebruikt voor de aankoop van goedkope producten, zodat de uitgevers echte biljetten als wisselgeld krijgen. De politie raadt (horeca)ondernemers aan extra alert te zijn. Als u vals geld bezit, is de schade voor uw eigen rekening. Controleer daarom altijd enkele kenmerken om de echtheid van een eurobiljet vast te stellen.

Wat te doen als u vermoedt dat u een vals biljet ontvangt?

– Accepteer geen biljetten waarvan u aan de echtheid twijfelt

– Heeft u het vermoeden dat de klant niet te goeder trouw is, probeer dan de kenmerken van die klant zo goed mogelijk te onthouden (het liefst direct ergens opschrijven) en waarschuw zo snel mogelijk de politie

– Treft u een verdacht biljet in de kassa aan? Doe aangifte bij de politie wanneer u over bruikbare informatie over de herkomst beschikt

Meer informatie over vals geld en hoe u dit herkent vindt u op www.mkbservicedesk.nl of www.rijksoverheid.nl

CategoriesUncategorizedTags