Overvallen voorkomen dankzij alerte burgers

Zaanstreek-Waterland • Op woensdag 16 mei bekijken vier mannen met opvallend veel interesse sieraden bij een juwelier aan de Gedempte Gracht in Zaandam. De winkelier vertrouwt het niet en licht direct de politie in. Agenten volgen even later de mannen en zien er twee bij verschillende winkels rondkijken terwijl twee anderen op de uitkijk staan. De politie houdt ze staande en controleert ze. Mogelijk dat de juwelier en de politie daarmee een overval hebben voorkomen.Dagelijks krijgt de politie Zaanstreek-Waterland meldingen van oplettende bewoners die een situatie in hun buurt niet vertrouwen. Peter Daamen, overvallencoördinator vertelt: "Vaak gaat het om kleine details die wel van groot belang kunnen zijn. Een auto die langere tijd in een straat staat en waarvan het lijkt alsof de inzittenden iets aan het observeren zijn. Maar ook een afgedekte scooter, die plotseling is neergezet, kan bedoeld zijn als vluchtmiddel. Dit soort informatie is heel belangrijk en kan echt bijdragen aan het voorkomen van een overval." Nog een recent voorbeeld uit de praktijk. In de nacht van woensdag 13 op donderdag 14 juni zagen agenten een geparkeerde auto staan op de Lorentzstraat in Purmerend. Toen de politie langsreed, startte iemand de auto en reed direct weg. De automobilist kreeg een stopteken en zowel hij als een inzittende werden gecontroleerd. Beide bleken bekenden van de politie en hadden geen duidelijk verhaal over hun verblijf daar. Zo’n staandehouding heeft een preventieve werking. Voor een aanhouding is er te weinig wettelijke grond.

Op het moment dat zo’n melding binnenkomt, zet een politiemedewerker van de meldkamer dit door naar agenten op straat die op dat moment in de buurt zijn van de melding. Zij kunnen direct naar de doorgegeven locatie rijden en actie ondernemen. De personen die ze onder verdachte omstandigheden aantreffen, worden staande gehouden en ter controle gevraagd naar hun legitimatiebewijs. Bij de meldkamer kijken ze vervolgens of deze personen al vaker in het systeem voorkomen en voor welke delicten dit is. Daamen legt uit: "Als uit onderzoek blijkt dat ze voorbereidingshandelingen troffen voor een overval dan wordt deze informatie ook weer gedeeld met andere korpsen. Als de verdachten op een ander moment in een andere regio staande gehouden worden dan weet de politie daar ook precies weet wat zich eerder heeft afgespeeld in de regio Zaanstreek-Waterland. Ook lopen agenten eerder veroordeelde overvallers aan en houden ze hen in de gaten."

Daamen: "De politie kan niet zonder de hulp van omwonenden. We kunnen natuurlijk niet op alle plekken tegelijk zijn en daarom is dit soort informatie cruciaal. Dankzij zo’n melding van een verdachte situatie is er misschien wel een overval voorkomen. Wij merken dat de afgelopen periode steeds meer meldingen binnenkomen. We zijn altijd erg blij met meldingen en streven ernaar om terug te koppelen wat er met de melding is gedaan. Vaak spreekt het onderbuikgevoel bij een verdachte situatie en kun je daar op vertrouwen," vertelt Peter. Die informatie kan belangrijk zijn bij een volgend incident. Bij een verdachte situatie kunt u bellen met: 0900-8844. Ziet u daadwerkelijk een overval gebeuren? Bel dan het alarmnummer 112.

CategoriesUncategorizedTags