Hondenbezitters in Oostzaan helpen politie

Oostzaan • Dinsdagavond 9 oktober hield de politie, in samenwerking met de gemeente Oostzaan, een informatieavond voor hondenbezitters in het gemeentehuis van het dorp. De politie riep de hulp in van hondenbezitters bij haar strijd tegen de criminaliteit. Zo’n dertig mensen waren op de uitnodiging ingegaan.

Hondenbezitters lopen tijdens het uitlaten van hun viervoeter dagelijks in de wijk. Zij hebben vaak als eerste in de gaten wanneer iets niet klopt, wanneer er iets verdachts aan de hand is. Een snelle 112-melding vergroot de pakkans van verdachten enorm en hiermee kan erger worden voorkomen. De politie houdt de meeste verdachten aan dankzij tips van burgers. Hun informatie is dus zeer waardevol.

Burgemeester Paul Mölhmann verzorgde de opening waarna de hondengeleiders van de politie een presentatie gaven. De aanwezigen kregen tips hoe ze verdachte situaties kunnen herkennen en doorgeven.

Daarna werd verteld hoe de politie haar surveillancehonden aankoopt, traint en houdt. Vervolgens werden er nog vragen beantwoord door de wijkagent Bert Gorter en wijkteamchef Vincent Bodifee. De avond werd afgesloten met een praktijkdemonstratie over het werken met de politiehonden. Die werd vlak voor het gemeentehuis gehouden. De toeschouwers zagen hoe de honden worden ingezet bij het zogenaamde speur- en pakwerk. Moeiteloos vonden de honden voorwerpen die bijvoorbeeld tijdens een inbraak worden achtergelaten. Ook de zogenaamde inbreker werd belemmerd in zijn vlucht. Toen hij toch wilde vluchten kreeg de hond de opdracht in zijn arm te bijten waarna de inbreker kon worden ingerekend.

Het was niet de eerste keer dat zo’n informatieavond werd georganiseerd. Eerdere bijeenkomsten werden gehouden in Purmerend en Landsmeer.

CategoriesUncategorizedTags