Geen boete maar presentje voor fietsers zonder licht

Purmerend • Woensdagavond heeft de politie, in samenwerking met VVN, een speciale fietsverlichtingsactie gehouden in het centrum van Purmerend.

Medewerkers van VVN deelden tussen 19:30 en 22:30 uur setjes ‘noodverlichting’ uit aan een honderdtal fietsers op de Plantsoengracht en de Burgemeester D. Kooimanweg. De presentjes waren bedoeld om het belang van goede zichtbaarheid te benadrukken. Veel fietsers hadden hun verlichting woensdagavond niet goed voor elkaar en kwamen er, in het kader van de speciale actie, vanaf met een waarschuwing van de agenten. De actie van woensdagavond was eenmalig en bedoeld als aftrap voor de landelijke fietsverlichtingcampagne ‘Ik wil je zien’. Vanaf volgende week zal de politie fietsers die hun zaken niet goed voor elkaar hebben, zonder pardon bekeuren. Fietsers zonder goed werkende fietsverlichting kunnen rekenen op een boete van 45 euro.
Afgelopen woensdag gold dat van vrijwel alle fietsers die geen licht voerden, de verlichting defect was of helemaal niet aanwezig. De politie verzoekt dan ook alle fietsers en óók ouders van schoolgaande jeugd, om de verlichting van hun fiets of van die van hun kinderen op orde te maken.
Door met de juiste verlichting en reflectie op uw fiets te rijden, voorkomt u dat andere weggebruikers u over het hoofd zien. Zeker met regenachtig weer vermindert het zicht van automobilisten en onverlichte fietsers kunnen dan in gevaarlijke situaties belanden.
Ik wil je zien
Hoe het precies zit met de regels voor fietsverlichting, is te vinden op: www.ikwiljezien.nl. Ik wil je zien’ is het motto van de landelijke fietsverlichtingscampagne die aanstaande zaterdag 27 oktober van start gaat. De campagne richt zich vooral op fietsers van 13-25 jaar. Juist deze groep fietst nog te vaak onverlicht.

CategoriesUncategorizedTags