Bij verstek veroordeelde overvaller Zaanse Schans aangehouden in Amsterdam

Zaanstreek-Waterland • In Amsterdam is woensdag 19 september een 26-jarige voorvluchtige aangehouden door het Regionale Opsporingsteam Gesignaleerden (ROG) van het korps Amsterdam-Amstelland. De man was bij verstek veroordeeld voor de overval op een juwelier op de Zaanse Schans op 30 juni vorig jaar. De voortvluchtige overvaller werd rond 16.00 uur door het arrestatieteam aangehouden toen hij in zijn auto reed op de Meer en Vaart ter hoogte van de Cornelis Lelylaan in Amsterdam.Op 30 juni 2011 pleegden vier verdachten de overval op juwelier Royal Diamonds aan de Zaanse Schans in Zaandam. Drie overvallers drongen de juwelier binnen, bedreigden het personeel met vuurwapens en sloegen de vitrines stuk met mokers. Ze namen sieraden mee en vluchtten. In hun vlucht hebben zij meerdere personen bedreigd en/of mishandeld. Na een achtervolging, waarbij ook geschoten is, konden de vier verdachten worden aangehouden.

Inmiddels zijn alle verdachten door de rechtbank Haarlem veroordeeld. De drie verdachten zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen tot 7 jaar. De vierde verdachte, de 26-jarige man die nu is aangehouden, is wegens medeplegen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar.
Deze verdachte was al gedurende het opsporingsonderzoek door de rechtbank op vrije voeten gesteld; als enige van de vier verdachten zat hij niet in voorlopige hechtenis ten tijde van de rechtszitting. De verdachte is ook niet ter zitting verschenen en werd als voortvluchtig aangemerkt. Daarom heeft de rechtbank bij het uitspreken van het vonnis expliciet een bevel gevangenneming opgenomen zodat de verdachte direct na zijn aanhouding zou kunnen worden vastgezet om de hem opgelegde gevangenisstraf te kunnen uitzitten. De nu aangehouden verdachte is inmiddels overgebracht naar een gevangenis.  

Het opsporen en aanhouden van voortvluchtigen is de kerntaak van het ROG-team. Zij houden zich bezig met de opsporing van veroordeelde personen die voortvluchtig zijn, langer dan negentig dagen gevangenisstraf moeten uitzitten en/of een gevaarsrisico vormen. Bij de categorie (vuur)wapen- of vluchtgevaarlijke verdachten wordt waar nodig een arrestatieteam ingezet. Ook buiten het Amsterdamse korps biedt het ROG, binnen de regiogrenzen, ondersteuning aan twee andere teams die voortvluchtigen opsporen: de Groep Opsporing Onttrekkingen (beter bekend als het TBS-team) van het KLPD en het Team Executie Strafvonnissen van het Openbaar Ministerie, dat zich landelijk ondermeer richt op vonnissen van meer dan 300 dagen.

CategoriesUncategorizedTags